Menu Sluiten

Voetbal

Spelregels Voetbal

SPELREGELS VOETBAL IN HET KORT

Spelomgeving

 • Voetbal wordt gespeeld op een voetbalveld, met een afmeting van minimal 90 en maximaal 120 meter lang, en met een breedte van minimal 45 meter en maximaal 90 meter. Bij internationale wedstrijden zijn de minimale en maximale afmetingen 100-110 meter lengte en 64-75 meter breedte.
 • Het veld is in twee helften verdeeld en heeft aan weerszijden doelgebieden met daarin een doel wat binnen de palen en de lat 7,32 meter breed is en 2,44 meter hoog is.
 • Voetbal wordt gespeeld met een voetbal met een omtrek heeft van 68 tot 70 cm en een minimaal gewicht van 410 tot 450 gram.
 • Voetbalwedstrijden kunnen op zichzelf gespeeld worden, of in competities. Bij een competitie krijgt elke ploeg bij winst 3 punten en bij een gelijk spel 1 punt. De totale scores nadat iedereen tegen elkaar heeft gespeeld (meestal uit en thuis) maakt de ranglijst op.
 • Er zijn ook kampioenschappen, zoals de Champions League voor clubteams en het Europees kampioenschap (EK) en wereldkampioenschap (WK) voor landenteams.
 • Voetbal wordt gespeeld met 11 tegen 11 spelers, waarvan 1 de keeper is. In het veld loopt ook 1 scheidsrechter die het spel eerlijk laat verlopen, en er zijn aan elke zijkant van het veld twee grensrechters (of assistent scheidsrechters) die daarbij helpen.
 • Bij voetbal wordt er gespeeld met verschillende onderdelen en linies op het veld. Voor de keeper staan meestal 3 tot 5 verdedigers, daarvoor meestal 2 tot 5 middenvelders en daarvoor weer 1 tot 3 aanvallers. Elke ploeg zet de 11 spelers tactisch slim in, waardoor opstellingen variĆ«ren per ploeg.

Spelregels

 • Bij voetbal is het de bedoeling om meer doelpunten te scoren dan je tegenstander. Per doelpunt krijg je een score van 1 punt. Degene met meer punten dan de tegenstander wint de wedstrijd. Als beide ploegen evenveel punten hebben, dan is er een gelijkspel.
 • Een voetbal mag worden overgespeeld en geschoten op het doel met de voeten. Ook mag je het hoofd, benen, borst en schouders gebruiken. Als een bal buiten het speelveld raakt, dan wordt er door de tegenstander van de veroorzakende ploeg ingegooid. Dit wordt met de handen gedaan, door de bal met een worp vanuit de nek het veld in te gooien richting een medespeler.
 • De keeper is de enige die de bal binnen het veld met d handen mag aanraken, vangen of pakken. Dit mag allen binnen het doelgebied.
 • Buitenspel – Dit is het geval als een aanvallende speler voorbij de denkbeeldige lijn is van de laatste verdediger op de speelhelft van de tegenstander staat op het moment dat een medespeler de bal in de richting van deze speler schiet. Bij buitenspel krijgt de tegenstander de bal op de plek van de overtreding.
 • Corner– Dit is aan de orde als de bal over de achterlijn naast het doek gaat bij de keeper door een speler van hetzelfde team als de keeper op die helft. De tegenstander mag nu vanaf de hoekvlag een hoekschop / corner nemen.
 • Vrije trap – Als er een overtreding wordt gemaakt buiten het strafschopgebied dan krijgt de tegenstander een vrije trap op het veld.
 • Penalty– Als er een overtreding wordt gemaakt binnen het strafschopgebied krijgt de tegenstander een strafschop (penalty). Bij een penalty moet de bal vanaf de penaltystip in het doel worden geschoten, met alleen de keeper als degene die de bal nog kan proberen te stoppen.

Bijzonderheden

 • Voor (zwaardere) overtredingen kunnen spelers een zogenaamde gele kaart of rode kaart krijgen. De gele kaart is een waarschuwing, maar krijg je tijdens de wedstrijd nog een gele kaart, dan krijg je de rode kaart. Als je een hele zware overtreding maakt dan kun je ook direct een rode kaart krijgen. Bij een rode kaart moet de betreffende speler van het veld en mag deze niet meer vervangen worden. Een ploeg speelt dan met een man n=minder verder.
 • Tegenwoordig wordt bij professionele wedstrijden of grote toernooien de scheidsrechters geholpen door een VAR, var stat voor Video Assistent Referee. Via de VAR kan er tijdens de wedstrijden gekeken worden naar videobeelden bij belangrijke situaties of beslissingen. De scheidsrechter op het veld heeft contact met de VAR en kan voor de zekerheid afstemmen over beslissingen over doelpunten waar een overtreding aan vooraf ging, of beslissingen ver het wel of niet geven van strafschoppen.

Veel plezier met voetbal aan de hand van deze snelle korte spelregels!

Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige voetbal spelregels

Deel deze spelregels!