Menu Sluiten

American Football

Spelregels American football

Spelregels American Football in het kort

Spelomgeving

 • American football wordt gespeeld op een veld van 120 yards x 53,5 yards. Vergelijkbaar met een voetbalveld, maar in verhouding wel iets smaller. (1 yard is 91,44 cm lang).
 • Het speelveld is 100 yards lang, en aan elk uiteinde is een ‘end zone’ van 10 yards lang, waarin men scoort door daar in terecht te komen met de bal.
 • Achter de end zones staan goal posts (een grote U vorm op 3 meter hoogte, waar extra punten in kunnen orden gescoord).
 • Een American Football wedstrijd wordt gespeeld in 4 ‘quarters’ van 15 minuten zuiver speeltijd. (de klok stopt als de actie op het veld stopt).
 • Er wordt op het veld gespeeld met 11 tegen 11.
 • Een volwaardig American Football team bestaa uit gespecialiseerde eenheden: Aanval, Verdediging en Special teams. In totaal heeft een American Football team maximaal 46 spelers.
 • Het spel wordt gespeeld met een specifieke ovale bal, een American Football.

American Football Forrmaties als NFT

De meest bekende American Football Formaties die je echt moet kennen zijn inmiddels ook te vinden als NFT voor de blockchain verzamelaar. Kijk op de NFT Marktplaats Opensea.

Play Design kaartspel

Spelregels kort

 • Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander.
 • De wedstrijd begint door de aftrap (kickoff) van de bal van een ploeg naar de andere ploeg. Na het vangen er teruglopen van de bal, wordt het verdere spelverloop gestart vanaf dat punt.
 • De ploeg die de bal krijgt start als aanvallend team en heeft na de kickoff telkens 4 pogingen (downs) om 10 yards of meer te overbruggen. (als dat lukt krijgt het team 4 nieuwe pogingen.
 • Het winnen van terrein gebeurt door te rennen met de bal of om te gooien naar een speler verderop op het veld, die de bal uit de lucht moet vangen.
 • Scoren kan op 3 manieren: 1) Door in de endzone van de tegenstander te komen met de bal, dit levert 6 punten op waarna er via een extra punt kick 1 punt extra kan worden verdiend. 2) Door de bal vanaf het veld tussen de goalpost te schieten (de U vorm), hiervoor krijg je 3 punten. 3) Als je de aanvallende ploeg weet te tackelen met de bal in hun eigen endzone dan is er sprake van een ‘safty’, dit levert 2 punten op, terwijl je ook de bal alsnog krijgt om daarna zelf de aanvallende ploeg te worden.
 • Als een aanvalsbeurt stopt door een score, of doordat er geen 10 yards worden overbrugt, veranderen de rollen van de teams als het gaat om aanval en verdediging.

Bijzonderheden

 • Als een team na 3 downs nog onvoldoende zicht heeft om de 10 yards te overbruggen, wordt de bal vaak verder weggetrapt met een zogenaamde punt of puntkick. Dit voorkomt dat de tegenstander de aanval mag beginnen vanaf de plek waar je op dat moment eindigt, vaak veel dichter bij je eigen endzone.
 • De special teams in American Football zijn gespecialiseerd in onderdelen zoals de kickoff en field goals en extra punt, of het wegtrappen (punten) in de laatste down.
 • American Football is een tactisch spel met verschillende formaties, verschillende vaardigheden en speciale rollen binnen elk team, zowel verdedigend als aanvallend.
 • De aanval bestaat in uit: 1 Quarterback (die krijgt de bal in de hand en mag het spel verdelen en de bal gooien), Offensive line (aantal spelers die de quarterback beschermen door het andere team te blokken), Running backs (1 of 2 spelers per down die goed met de bal kunnen rennen), Tight End (een speler die flexibel inzetbaar is en zowel kan blocken, rennen en vangen), Wide recievers (dit zijn snelle behendige spelers die de ballen van de quarterback kunnen vangen).
 • De verdediging bestaat uit: Defensive line (groot aantal spelers dat het andere team probeert tegen te houden), Linebackers (snelle en sterke spelers die zowel door te blocken, onderscheppen of aanvallen van de quarterback de aanval proberen te stoppen), Defensive backs (Dit zijn zogenaamde ‘corners’ en ‘safety’s’ die vooral het diepere speelveld verdedigen en ballen door de lucht proberen te blokken.

Veel plezier met het spelen of volgen van American Football aan de hand van deze snelle korte spelregels!

Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige American Football spelregels

En wil je American football en de verschillende formaties spelenderwijs leren, mail ons dan en vraag naar de mogelijkheden voor het specifieke kaartspel Play Design. Of kijk voor nog meer informatie over het spel op de Play Design cardgame website.

Play Design is inmiddels ook gewoon via bol.vom te koop, dus kijk snel!:

Play Design – het American Football kaartspelKoop bij bol.com

Hieronder wat meer gedetailleerde afbeeldingen van het spel:

Play Design
Deel deze spelregels!