IJshockey

Spelregels ijhockey

SPELREGELS IJSHOCKEY IN HET KORT

Spelomgeving

• IJhockey wordt gespeeld op een harde bevroren ondergrond, ijs. Het speelveld is in de Noord Amerikaanse topcompetitie (de NHL) 200 x 85 feet, dat is 61 x 26 meter. Dit is iets afwijkend (vooral iets smaller) dan de verder gangbare maat van 60 x 30 meter.
  • Het speelveld heeft aan beide zijden een goal met een afmeting van 1,83 bij 1,23. Verder is het speelveld verdeeld in drie vakken. Een verdedigingsvak waar de eigen goal in staat, een aanvalsvak waar de goal van de tegenstander in staat en een neutraal vak daar tussenin.
  • Een ijshockeywedstrijd duurt 3 ‘periodes’ lang, van elk 20 minuten zuivere speeltijd.
  • Een ijshockeywedstrijd wordt gespeeld met 6 tegen 6 spelers, waarvan normaal gesproken 1 keeper (goalie), 2 verdedigers, 1 center en 2 vleugelspelers (wingers). Spelers mogen doorlopend gewisseld worden.
  • Het spel wordt gespeeld met een stick en een puck. Een puck is een platte ronde schijf van rubber. 2,5 cm dik en met een diameter van 7,5 cm.
  • Spelers en vooral de goalie dragen veel bescherming, zoals een helm, bescherming voor scheenbenen, ellebogen, borst en schouders. En ze dragen handschoenen. Keepers hebben aanvullend nog een masker en keelbeschermer en veel uitgebreidere beenbescherming en handschoenen om te blocken en te vangen.

Spelregels kort

• Het doel bij ijshockey is om meer goals te maken dan tegenstander. De wedstrijd begint met een zogenaamde face-off, waarbij de scheidsrechter de puck in het veld laat vallen tussen 2 klaarstaande spelers van beide teams.
  • Als er een goal wordt gemaakt of een overtreding wordt begaan volgt er weer een face-off. De plek van de face-off kan verschillend zijn, op basis van de plaats van de overtreding.
  • Bij ijshockey wordt er meestal doorgespeeld totdat er en winnaar is. Is het gelijk na de reguliere speeltijd, dan is er een verlening (overtime) van 5 minuten. Als dat geen winnaar oplevert is er een penalty shootout, waar om en om vanaf de middencirkel een speler mag inschaatsen met de puck om te proberen te scoren in het doel met alleen de keeper van de tegenstander ervoor.
  • Tijdens de wedstrijd moeten spelers zich aan de regels houden, anders volgt er een fout. Na een fout volgt een face-off, maar als er sprake is van een overreding zoals haken van de tegenstander of slaan, krijgt die speler een tijdstraf van 2 of 5 minuten afhankelijk van de ernst van de overtreding. Het team moet dan tijdelijk met een man minder spelen.

Bijzonderheden

• IJshockey is een erg fysieke en snelle sport, waardoor overtreding regelmatig voorkomen. De meeste overtredingen worden bestraft met een tijdstraf van 2 minuten. Een tijdstraf van 5 minuten als de in de overtreding de intentie zit om een tegenstander te blesseren.