Menu Sluiten

Korfbal

Spelregels korfbal

SPELREGELS KORFBAL IN HET KORT

Spelomgeving

  • Korfbal is een balsport wat met de hand wordt gespeeld en zowel binnen als buiten kan worden gespeeld.
  • De afmeting van een korfbalveld is 40 x 20 meter, waarbij aan weerszijden van het veld gele korven staan. De hoogte van de korf is 3,5 meter bij de senioren.

Spelregels kort

  • Scoren bij korfbal doe je door de bal door de korf van de tegenstander te gooien. De bal moet volledig door de korf vallen van boven naar beneden. Scoren van onderaf mag niet.
  • Punten scoren kun je door afstandsschoten, schieten van dichtbij (korte kans), en een zogenaamde doorloopbal, waarbij de bal in de loop wordt meegegeven en daarna afgemaakt. Andere vormen om te scoren zijn uit een vrije bal of strafbal.
  • Korfbal is een spel waarin wordt overgegooid en een speler die de bal heeft niet mag lopen. Van voet wisselen op dezelfde plaats mag nog wel.
  • Om snel door te spelen wordt er veel overgegooid en vrij bewogen over het speelveld om vrij te komen.
  • Verdedigen wordt gedaan door je op te stellen tussen de korf en de aanvaller op een afstand waarbij je de schouder van de aanvaller zou kunnen aanraken. Is dit het geval dan mag deze aanvaller niet op de korf schieten.

Bijzonderheden

Korfbal is een gemengde sport is. Een team bestaat in principe dan ook altijd uit 4 herenspelers en 4 damesspelers. Hoewel korfbal een gemengde sport is mag een vrouwelijke speler alleen een vrouwelijke speler verdedigen en mogen alleen mannelijke spelers andere mannen verdedigen. Als men zich hier niet aan houdt dan volgt er een strafbal. Korfbal is wereldwijd niet erg bekend of beoefend, maar in Nederland is het best een populaire sport.

De term ‘gemengd douchen’ wordt binnen korfbal als cliché grapje gebruikt. Hiermee wordt binnen korfbal douchen met gemengd warm en koud water bedoeld, in tegenstelling tot gemengd douchen met je medespelers van het andere geslacht.

Veel plezier met korfbal aan de hand van deze snelle korte spelregels!

Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige korfbal spelregels

Deel deze spelregels!