Menu Sluiten

Tafeltennis

Spelregels Tafeltennis

SPELREGELS TAFELTENNIS IN HET KORT

Spelomgeving

 • Tafeltennis wordt gespeeld op een tafeltennistafel. Deze is 2,74 meter lang en 1,525 meter breed. Het speelblad van een tafeltennistafel staat op een hoogte van 76 cm vanaf de grond.
 • Tafeltennis wordt in 1 tegen 1 of 2 tegen 2 gespeeld, waarbij de spelers / teams allebei aan een kant van de tafels staan. De tafel is in twee helften verdeeld en gescheiden door een netje wat 15,25 centimeter hoog is
 • Er wordt gepeeld met een zogenaamd ‘badje’ wat met rubber bekleed is en er wordt geslagen tegen een klein licht kunststof balletje (maar 2,7 gram) met een diameter van 40 mm.

Spelregels kort

 • Doel van het spel is om ‘games’ te winnen door als eerste 11 punten te scoren, waarbij er altijd minimaal 2 punten verschil moet zijn, anders wordt er doorgespeeld totdat dat is bereikt.
 • Een wedstrijd wordt meestal gespeeld op basis van best-of-five regels, waarbij de eerste speler die 3 games heeft gewonnen de wedstrijd wint. (Best of three en Best of Seven zijn kortere en langere varianten daarvan).
 • Het spel begint bij de service. Hierbij is de regel dat de bal minimal 16 cm hoog moet worden opgegooid en daarna, via een stuit op de eigen speelhelft, over het netje naar de andere kant moet worden gespeeld.
 • Na de service wordt over en weer teruggeslagen, waarbij de bal één keer mag stuiteren op je eigen speelveld als de tegenstander hem erop slaat. Daarna moet de bal rechtstreeks over het net weer landen op het speelveld van je tegenstander.
 • Sla je mis, dan krijgt de ander een punt, zo ook als je in het net slaat. En als je de bal terugslaat maar deze raakt de andere helft van de tafel niet, dan krijgt je tegenstander een punt.
 • Er wordt om de 2 servicebeurten gewisseld van service en er wordt in principe na elke game gewisseld van speelhelft.

Bijzonderheden

 • Bij tafeltennis is het van belang om snel te spelen en efecten te kunnen toepassen aan het balletje om je tegenstander te verrassen. Er wordt dan ook geslagen met technieken als topspin, backspin en sidespin. Soms is het simpelweg blokken van de bal effectief om effect uit de bal te halen.
 • Sommige mensen verwarren de naam ‘ping pong’ nog wel eens met tafeltennis. Ping Pong is van oorsprong een merknaam van destijds (rond 1900) een marktleider in de tafeltennissport. De merknaam is geïnspireerd door het geluid van het overspelen van het balletje. De naam Ping Pong werd destijds vaak gekoppeld aan toernooien, waarna het bedrijf Ping Pong vanuit naambescherming eiste dat dergelijke toernooien dan ook alleen hun materiaal zou gebruiken. Doordat dit op weerstand stuitte is er een algemene naam bedacht en dat werd table tennis (tafeltennis).

Veel plezier met 8 ball pool aan de hand van deze snelle korte spelregels!

Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige tafeltennis spelregels

Deel deze spelregels!