Menu Sluiten

Toepen

Spelregels Toepen

SPELREGELS TOEPEN IN HET KORT

Spelomgeving

 • Toepen wordt gespeeld met standaard speelkaarten, waarbij alleen de 32 zogenaamde ‘piketkaarten’ worden gebruikt van de standaard 52 kaarten in een kaartspel. De piketkaarten zijn alle kaarten vanaf 7 t/m Aas. Alles vanaf 6 en lager doet niet mee in het toepspel.
 • Toepen kun je spelen vanaf 2 personen, maar over het algemeen komt het spel met 4 spelers het best tot zijn recht, vanwege de variatie en de inbreng van ieders verschillende speelstijl.
 • Toepen speel je verder waar je maar wil. Op de keukentafel, een picknick kleedje of op het strand.

Spelregels kort

 • Het doel vaan het spel is om zoveel mogelijk handen te winnen en daarmee zo min mogelijk ‘strafpunten’ te krijgen. De basisvariant in het toepspel is het spelen van een ‘boompje’ van 15. Het is daarbij zo dat alle spelers maximaal 15 strafpunten mogen krijgen en bij de 15e uit het spel liggen.
 • Het spel wordt gespeeld met 4 kaarten per persoon die ieder voor zichzelf houdt. Degene die direct naast de deler zit, die moet als eerste een kaart voor zich open spelen. Hierna volgen, in volgorde de andere spelers, die dezelfde kleur (harten, ruiten, klaver of schoppen) moeten bijleggen of, als ze deze echt niet hebben, een willekeurige andere kaart.
 • Degene die van de eerste gevraagde kleur de hoogste heeft na deze ronde, is bij de volgende ronde degene die de kleur bepaald. De uiteindelijke winnaar van de ronde is degene die de laatste (4e) ronde de hoogste kaart heeft van de op dat moment (zelf) gevraagde kleur.
 • De volgorde van de hoogte van de kaarten is van hoogste tot laagste kaartwaarde als volgt: 10, 9, 8, 7, Aas, Heer, Vrouw, Boer.
 • Na de speelronde krijgen alle verliezers 1 strafpunt, die uiteindelijk optellen tot 14 (pelt). Krijg je een strafpunt na deze 14, dan ben je af of ‘dood’ en lig je uit het spel totdat de laatste is overgebleven.
 • Een aanvullende regel tijdens het spelen die het extra interessant maakt is dat iedereen, op elk moment in het potje kan ’toepen’. Dit doe je door te tikken of klokken en te zeggen ‘ik toep’ of ‘ik tik’. Hiermee geef je aan dat je de inzet (oorspronkelijk 1 punt) verhoogt met een extra punt. Alle spelers, in volgorde met de klok mee vanaf de toeper, kan nu meegaan of passen. Degene die passen, krijgen de strafpunten waar voor dat moment om werd gespeeld. Degene die meegaan spelen nu samen met de toeper om een extra strafpunt. Na de speelronde worden deze strafpunten toegevoegd aan het totaal per speler.
 • Toepen mag op elk moment en door elke speler. Als er door iemand getoept is, mag een andere speler daar nog gewoon overheen toepen en weer een extra punt aan de inzet toevoegen. De enige restrictie is dat niemand zelf over zichzelf hen mag toepen.

Bijzonderheden

 • Toepen wordt nast het spelen van een boompje ook wel met muntgeld gedaan. DE inzet wordt dan vooraf bepaald en ingezet bij aanvang van de ronde, en aangevuld bij elke tik.
 • Alj je 4 dezelfde kaarten krijgt gedeeld, dan heet dat een ’toep’. De basisregel is om direct toep te roepen, je kaarten te laten zien en alle andere spelers krijgen 3 strafpunten. Een alternatieve regel is dat je gewoon kan doorspelen en achteraf laat zien te winnen met 4 dezelfde kaarten. Als er nog iemand tegelijk met 4 dezelfde kaarten zit, dan wint het setje met de hoogste kaarten.
 • Een andere voorkomende huis)regel, is dat als je 3 tienen in je handen hebt, je verplicht bent om te fluiten… voor het geval je een keer denkt wat gebeurt er nu.
 • Bij toepen wordt er ook de term ‘vuile was’ gebruikt. Heeft iemand 4 plaatjes, dan is dit geen sterke hand bij toepen. Je spreekt dan van vuile was. Er is zelfs een huisregel die maakt dat je vuile was mag omruilen, maar dat raden we niet aan als je een beetje serieus wil toepen.
 • Als er iemand op 14 punten terecht is gekomen, dan spreekt men van ‘pelt’. Op het moment dat de volgende ronde aanbreekt moet iedereen één voor één aangeven of diegene ‘de pelt speelt’ of niet. Als iemand 14 punten heeft, dan zal deze persoon altijd moeten spelen, want anders is deze af. Bij pelt wordt de inzet standaard 2 punten. Speel je niet, dan krijg je 1 strafpunt. Speel je wel en verlies je, dan krijg je er 2. Peltspelers kunnen niet meer ’tikken’. De inzet blijft 2. Andere spelers kunnen nog wel over elkaar heen tikken in deze ronde.

Veel plezier met toepen aan de hand van deze snelle korte spelregels!

En hou je van toepen, dan zul je zeker ook het spel Play Design leuk vinden en snel onder de knie hebben! En het mooie is dat het nu gewoon via bol.com te koop is:

Play Design – het American Football kaartspel. Koop bij bol.com

Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige spelregels van toepen.

Deel deze spelregels!