Menu Sluiten

Monopoly

Spelregels monopoly

SPELREGELS MONOPOLY IN HET KORT

Spelomgeving

 • Monopoly is een bordspel wat met 2 t/m 6 spelers gespeeld kan worden. Bij 6 spelers wordt overigens geadviseerd dat één persoon zich alleen maar met de bankzaken bezighoudt.
 • Bij monopoly kiezen alle spelers een pion die in het startvak wordt geplaatst en krijgt men vooraf wat geld mee.
 • Bij het spel moet 1 persoon (ook) de bankier spelen. Die verzorgt alle transacties van zowel geld, straten en huizen, etc.
 • Vooraf aan het spel krijgt iedereen monopolygeld, in de volgende verdeling in biljetten: 2 x 500, 4 x 100, 1 x 50, 1 x 20, 2 x 10, 1 x 5, 5 x 1.
 • Vooraf worden ook de zogenaamde ‘kanskaarten’ en die van ‘algemeen fonds’ geschud en omgekeerd op de bedoelde plek op het bord geplaatst.

Spelregels kort

 • Het doel van het spel monopoly is simpelweg om als enige over te blijven doordat andere spelers geen geld en eigendommen meer hebben.
 • Er wordt om de beurt gegooid met 2 dobbelstenen. Degene die het hoogst gooit mag beginnen. Daarna met de klok mee om de beurt.
 • Spelers mogen gewoon op hetzelfde vakje als een ander terecht komen. Als je dubbel gooit mag je na het lopen nog een keer gooien. Gooi je weer dubbel, dan mag je nog een keer. Maar als je 3 x dubbel gooit achter elkaar dan moet je rechtstreeks naar de gevangenis (niet langs start / af). Deze gevangenis mag je weer verlaten door direct 50 te betalen, door proberen dubbel te gooien (na 3 beurten moet je alsnog 50 betalen en mag je er dan pas uit), of via een ‘verlaat de gevangenis’ kaart die je kunt krijgen tijdens het spel.
 • In het spel loop je telkens met de klok mee rond. In eerste instantie om straten en andere zaken te kopen, waarmee je later geld kunt verdienen. Onderweg kom je een aantal soorten vakjes tegen zoals: straten, stations en nutsbedrijven die je kunt kopen. Er zijn vakjes waar je belasting moet betalen en vakken waar opdrachten, voordeeltjes of nadelen op staan in de vorm van kanskaarten en algemeen fonds. Verder is er het vakje van de gevangenis (waar je ook alleen maar op bezoek komt als je er op komt), is er nog een vrij parkeren vakje en een start / af vak, waar je bij passeren telkens 200 krijgt!
 • Spelers proberen straten te kopen en als de straat compleet is kunnen hier huizen op gezet worden en later zelfs hotels. Tegenstanders moeten huur betalen als ze op deze vakjes komen. Hoe meer huizen er op staan, hoe duurder het wordt. Ook hebben verschillende straten hogere prijzen (zowel de aankoop ervan en de huizen, maar ook de opbrengst).
 • Tijdens het spel mag je tijdens je beurt mag je met andere spelers onderhandelen over het aankopen, verkopen of ruilen van eigendommen.
 • Als een speler op en gegeven moment niets meer kan betalen, dan kan deze nog iets verkopen aan andere spelers of een hypotheek nemen op eigendommen, maar als het daarna echt op is, dan is de speler uit het spel en gaan de eigendommen naar de schuldeiser (dit is meestal op dat moment een speler, maar kan ook de bank zijn).

Bijzonderheden

 • Kom je op het vakje ‘kans’ of ‘algemeen fonds’ dan moet je de opdracht van de kaart oplezen en deze direct uitvoeren. Hierna gaat deze kaart weer onderop de stapel. De uitzondering hierop is de kaart ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’. Deze mag je bewaren en zelfs verkopen aan een andere speler.
 • Er zijn in de loop van jaren wat huisregels ingesleten bij monopoly. Zo zijn er veel mensen die alle belastingen en boetes in het midden op het bord in een ‘pot’ stoppen. Als iemand op het vakje ‘vrij parkeren’ komt, win je de pot. (oorspronkelijk is vrij parkeren gewoon een vrij vakje.
 • De oorspronkelijke regel in monopoly over veilingen maakt het spel wat vlotter als het gaat om de eigendommen bij de start. De regel is dat iemand die op een vrije straat komt deze op dat moment mag kopen, maar als deze dat niet doet, dat er dan geveild moet worden totdat er een hoogste bieder is. Overigens mag de oorspronkelijke speler die er op kwam ook nog meedoen met deze veiling. Een ‘huisregel’ die vaak voorkomt is dat er wordt afgezien van deze veiling. Hierdoor komt het spel van onderhandelen minder los en duurt het vaak veel langer voor dat de eigendommen goed verdeeld zijn.
 • Een hotel mag je pas bouwen nadat je het maximaal aantal huizen hebt gekocht / betaald.

Veel plezier met monopoly aan de hand van deze snelle korte spelregels!

Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige monopoly spelregels

Deel deze spelregels!