Spelregels monopoly
SPELREGELS MONOPOLY IN HET KORT
Spelomgeving
- Monopoly is een bordspel wat met 2 t/m 6 spelers gespeeld kan worden. Bij 6 spelers wordt overigens geadviseerd dat één persoon zich alleen maar met de bankzaken bezighoudt.
- Bij monopoly kiezen alle spelers een pion die in het startvak wordt geplaatst en krijgt men vooraf wat geld mee.
- Bij het spel moet 1 persoon (ook) de bankier spelen. Die verzorgt alle transacties van zowel geld, straten en huizen, etc.
- Vooraf aan het spel krijgt iedereen monopolygeld, in de volgende verdeling in biljetten: 2 x 500, 4 x 100, 1 x 50, 1 x 20, 2 x 10, 1 x 5, 5 x 1.
- Vooraf worden ook de zogenaamde ‘kanskaarten’ en die van ‘algemeen fonds’ geschud en omgekeerd op de bedoelde plek op het bord geplaatst.
Spelregels kort
- Het doel van het spel monopoly is simpelweg om als enige over te blijven doordat andere spelers geen geld en eigendommen meer hebben.
- Er wordt om de beurt gegooid met 2 dobbelstenen. Degene die het hoogst gooit mag beginnen. Daarna met de klok mee om de beurt.
- Spelers mogen gewoon op hetzelfde vakje als een ander terecht komen. Als je dubbel gooit mag je na het lopen nog een keer gooien. Gooi je weer dubbel, dan mag je nog een keer. Maar als je 3 x dubbel gooit achter elkaar dan moet je rechtstreeks naar de gevangenis (niet langs start / af). Deze gevangenis mag je weer verlaten door direct 50 te betalen, door proberen dubbel te gooien (na 3 beurten moet je alsnog 50 betalen en mag je er dan pas uit), of via een ‘verlaat de gevangenis’ kaart die je kunt krijgen tijdens het spel.
- In het spel loop je telkens met de klok mee rond. In eerste instantie om straten en andere zaken te kopen, waarmee je later geld kunt verdienen. Onderweg kom je een aantal soorten vakjes tegen zoals: straten, stations en nutsbedrijven die je kunt kopen. Er zijn vakjes waar je belasting moet betalen en vakken waar opdrachten, voordeeltjes of nadelen op staan in de vorm van kanskaarten en algemeen fonds. Verder is er het vakje van de gevangenis (waar je ook alleen maar op bezoek komt als je er op komt), is er nog een vrij parkeren vakje en een start / af vak, waar je bij passeren telkens 200 krijgt!
- Spelers proberen straten te kopen en als de straat compleet is kunnen hier huizen op gezet worden en later zelfs hotels. Tegenstanders moeten huur betalen als ze op deze vakjes komen. Hoe meer huizen er op staan, hoe duurder het wordt. Ook hebben verschillende straten hogere prijzen (zowel de aankoop ervan en de huizen, maar ook de opbrengst).
- Tijdens het spel mag je tijdens je beurt mag je met andere spelers onderhandelen over het aankopen, verkopen of ruilen van eigendommen.
- Als een speler op en gegeven moment niets meer kan betalen, dan kan deze nog iets verkopen aan andere spelers of een hypotheek nemen op eigendommen, maar als het daarna echt op is, dan is de speler uit het spel en gaan de eigendommen naar de schuldeiser (dit is meestal op dat moment een speler, maar kan ook de bank zijn).
Bijzonderheden
- Kom je op het vakje ‘kans’ of ‘algemeen fonds’ dan moet je de opdracht van de kaart oplezen en deze direct uitvoeren. Hierna gaat deze kaart weer onderop de stapel. De uitzondering hierop is de kaart ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’. Deze mag je bewaren en zelfs verkopen aan een andere speler.
- Er zijn in de loop van jaren wat huisregels ingesleten bij monopoly. Zo zijn er veel mensen die alle belastingen en boetes in het midden op het bord in een ‘pot’ stoppen. Als iemand op het vakje ‘vrij parkeren’ komt, win je de pot. (oorspronkelijk is vrij parkeren gewoon een vrij vakje.
- De oorspronkelijke regel in monopoly over veilingen maakt het spel wat vlotter als het gaat om de eigendommen bij de start. De regel is dat iemand die op een vrije straat komt deze op dat moment mag kopen, maar als deze dat niet doet, dat er dan geveild moet worden totdat er een hoogste bieder is. Overigens mag de oorspronkelijke speler die er op kwam ook nog meedoen met deze veiling. Een ‘huisregel’ die vaak voorkomt is dat er wordt afgezien van deze veiling. Hierdoor komt het spel van onderhandelen minder los en duurt het vaak veel langer voor dat de eigendommen goed verdeeld zijn.
- Een hotel mag je pas bouwen nadat je het maximaal aantal huizen hebt gekocht / betaald.
Kijk hieronder voor de laatste versie van Monopoly. Leuk om te hebben of om kado te geven!
Feiten en Weetjes over Monopoly
- Oorsprong van Monopoly: Monopoly werd oorspronkelijk bedacht in 1903 door Elizabeth Magie, die het spel “The Landlord’s Game” ontwikkelde als kritiek op de grondbezitpraktijken van de tijd. Het doel was om de gevaren van monopolie en landgrabbing aan te tonen. Het huidige Monopoly, zoals we het kennen, werd pas in 1935 door Parker Brothers uitgebracht, nadat het door Charles Darrow was aangepast en gecommercialiseerd.
- Wereldwijde Populariteit: Monopoly is wereldwijd een van de bestverkochte bordspellen aller tijden. Het spel is vertaald in meer dan 40 talen en is verkrijgbaar in meer dan 100 landen. Het wordt jaarlijks door miljoenen mensen gespeeld en heeft verschillende edities die gebaseerd zijn op populaire steden, films, en televisieseries.
- Oorlogsversies van Monopoly: Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Monopoly zelfs gebruikt door de Britse overheid om gevangenen te helpen ontsnappen uit nazi-gevangenenkampen. Speciale versies werden vervaardigd waarin belangrijke hulpmiddelen zoals kaarten, kompas en geld in het spel verwerkt waren. Dit spel stond bekend als de “Escape Edition”.
- Monopoly en Strategie: Terwijl sommige mensen geloven dat het een puur kansspel is, is Monopoly eigenlijk een strategisch bordspel dat sterk afhankelijk is van tactisch handelen. Spelers moeten verstandig omgaan met hun geld, slim onderhandelen met anderen, en goed inschatten wanneer ze moeten kopen, verkopen of ruilen om te winnen.
- Bijzonderheden over het bord: Het klassieke Monopoly-bord heeft 40 vakjes. De meeste van deze vakjes zijn straten en eigendommen die je kunt kopen, maar er zijn ook vakjes zoals “Gemeenschapskans” en “Algemeen Fonds”, die je kunnen belonen of straffen met onverwachte gebeurtenissen.
- Eerste Monopoly-winnaar: Het duurde niet lang voordat Monopoly populair werd. De eerste georganiseerde toernooien vonden plaats in de Verenigde Staten in de jaren 1970. In 1975 werd het eerste wereldkampioenschap georganiseerd, waarbij de winnaar een prijs van $10.000 ontving.
- Monopoly in de populaire cultuur: Het spel heeft zijn weg gevonden naar verschillende films, boeken en zelfs digitale versies, zoals de Monopoly-apps voor smartphones. Het spel heeft ook invloed gehad op andere bordspellen en videogames die gebruik maken van een soortgelijke eigendomssysteem.
- “Monopoly-ziekte”: Een interessant fenomeen is de zogenaamde “Monopoly-ziekte”, een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar de verslaving die sommige spelers ontwikkelen voor het spel. Dit kan soms leiden tot verhitte discussies, ruzies of zelfs langdurige spanningen tussen vrienden en familieleden.
- Verschillende edities: Van Monopoly bestaan talloze varianten, waaronder speciale edities zoals Monopoly: Star Wars, Monopoly: Disney, en Monopoly: The Beatles. Elke editie heeft zijn eigen unieke eigenschappen en regels, waardoor het spel een frisse ervaring biedt voor spelers die al bekend zijn met de klassieke versie.
- Monopoly en onderwijs: In sommige landen wordt Monopoly gebruikt in de klas om kinderen te leren over financiën, economie en strategisch denken. Het spel biedt een praktische manier om basisprincipes van geldbeheer en eigendomsverwerving te begrijpen.
- De grootste Monopoly-wedstrijd: De grootste Monopoly-wedstrijd ter wereld werd gehouden in 2010 in New York City, waar meer dan 500 mensen tegelijkertijd speelden, en de winnaar werd uiteindelijk gekroond als de wereldkampioen.
Veel plezier met monopoly aan de hand van deze snelle korte spelregels!
Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige monopoly spelregels