Spelregels Basketbal

Spelomgeving

 • Basketbal wordt gespeeld op een basketbalveld. Dit kan zowel binnen of buiten zijn. Er staan aan weerszijden baskets, waarvan de ring op een hoogte van 3,05 meter hangt.
 • Omdat er verschil is tussen de sportbonde in Amerika (de NBA) en de bond in europa (FIBA), zijn de afmetingen van het veld niet helemaal gelijk. De NBA (de meest prestigieuze competitie in de wereld) speelt op een veld van 94 x 50 feet (28,7 m x 15,2 m). De driepuntslijn ligt daar ook wat verder weg, op 7,23 meter). In Europa is de veldmaat 26 m x 14 m en ligt de driepuntslijn op maar 6,75 meter afstand.
 • Een basketbal wedstrijd wordt in de NBA gespeeld in 4 x 12 minuten speeltijd. Binnen Europa is dat 4 x 10 minuten.
 • Basketbal wordt gespeeld met 5 tegen 5 spelers.

Spelregels kort

 • Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander. Gooi je de basketbal in het netje (de basket) van de tegenstander, dan krijg je 2 punten. Gooi je de bal erin van achter de driepuntslijn, dan krijg je 3 punten.
 • De aanval en verdediging wisselt na elke score, of als de bal uit gaat. Per aanval is er 24 seconden de tijd om een schotpoging te doen, lukt dat niet dan verliest men balbezit.
 • Er zijn verschillende manieren om te scoren. Naast een normaal schot (shot), kan de bal erin gedunkt worden (daarbij slaat een aanvaller de bal letterlijk in de ring), er kan een layup worden gedaan (waarmee de bal met een soepel beweging vlakbij en op hoogte van de basket de bal er soepel ingelegd wordt), er kan een gehoekt scot worden gepmaakt (een hookshot), een driepunter (van achter de driepuntslijn) en een ally-oop (waarbij iemand de bal hoog richting basket gooit en een andere speler komt invlieen en de bal spectaculair in de basket dunkt.

Bijzonderheden

 • De 5 verschillende posities binnen het team van 5 spelers op het basketbalveld zijn allemaal een klein beetje anders. De verschillen zijn als volgt:
 • Point guard - Is de spelverdeler en meestal wat kleiner en wedbaarder. Deze speler moet overzicht hebben, goed kunnen pasen en een goede balbehandeling en dribbel hebben.
 • Shooting Guard - Is een speler die vooral voor de punten moet zorgen. Deze spelers zijn vaak atletisch en wendbaar, maar toch al wel vrij lang. EEn veelzijdige scoringstechniek is belangrijk. Zowel veel shottechnieken, maar ook dunks en layups zijn belangrijk op deze plek.
 • Center - De center is meestal de langste speler en een beangrijk aanspeelpunt in het midden. Scoren van dichtbij zijn vaardigheden die bij een center horen, maar ook verdedigen door te blokken. Een center in de NBA is gemiddeld genomen 2,08 meter lang.
 • Small Forward - De small forward draagt ook vooral bij aan het scoren van het team. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om kleinere spelers gaat is dit niet zo. Een small forward in de NBA is toch echt ook minimaal 1,96 meter lang.
 • Power Forward - De Power forward heeft lengte, kracht en agressiviteit nodig. Schieten, blokken, rebouds pakken, de power forward is vaak onder de basket te vinden. Een power forward is wat minder lang dan een center, maar met gemideld 2 meter wel goed aanwezig.

 

Veel plezier met basketbalaan de hand van deze snelle korte spelregels!

 

Deel deze pagina ook met anderen als je een spelletje gaat spelen. Je kunt deze website heel makkelijk doorsturen via e-mail door op deze link: deel deze handige basketbal spelregels